July 5, 2015

Satu kelahiran yg di nanti

alhamdulillah. lahirnya seorang putera kecil yg comel sekali.

tanggal 7/3/2015

lewat seminggu dari tarikh due. penuh debaran aku menunggu. kalau selama ini duk sibuk google pengalaman melahirkan anak kali ni aku sendiri rasa sakit gila beranak. adoiiii...

nak cerita sikit pngalaman sendiri dan utk kenangan bila dh lupa sakit branak nnti. hehe. di jadikan cerita, aku dh overdue. so bila overdue klinik akan suruh kita setiap hari cek perut.

so mmg gigihla stiap ari pergi smpi doc ckp kat aku - " u should come to me and check jaundice baby rite now bukan masih cek perut lagi" hahaha. nak buat cmne baby xnak klua walaupun baby sbnrnye dh engage position since 37weeks lg. even nurse2 pn pelik aku x branak lg.

so on the 5th of february, aku dtg klinik scan perot. lama jgk doc tu godek3. aku dh risau sbb selama ni kjap je die cek. pastu die kata i need to go to the hosp rite now. air ketuban dh kurang. n die tyer aku ada leaking ke. aku ckp xd pulak or maybe im not aware kut since first time pregnant.

naik la ambulans pergi hospital taiping. kebanyakan cerita yg aku baca smua negatif thought bout hosp taiping ni. but aku dduk 3 hari alhamdulillah. im telling u very true story. SEMUA NURSE BAIK SGT. SEMUA DOC BAIK. SEMUA DOC PAKAR SGT BAIK. aku dduk kelas tiga shj sbb environment yg selesa  sbb bila aku intai bilik 2nd klas, wlupun ada aircond tp bilik tu crample ada 5 katil. yg beza cuma ada aircond? mmg tak laaa kan.  bilik 1st class mmg xd kut utk wad ni atau utk non gov mmg dorg xoffer dduk 1st class kut.

long story short, ari pertama lgsg xrasa sakit. aku kena seluk xd jalan lagi. seluk tu lgsg tak sakit. aku duk bebel2 dlm hati pehal smua kat blog kata sakit aku x sakit pn. ari pertama tu smpat la aku mnyembang org sana. mnyembang org sini. main2 ngan baby org smua. best plak bila difikirkan.

second day, pepagi pkul 6 dorang masuk ubat, prostin nama die. aku kena induce sbb air ketuban dh makin kurang. haaaaaa... time ni doc seluk kali kedua. SSSAAAAAKKKIIITTTTT!!!!!! sebabnye bukan seluk nk cek jln. tp doc tu cuba paksa bukak jalan sikit dekat rahim tu. tapi doc tu baik siap ckp ngan aku -sorry ye. sy nak bantu awak. klu x buat ni ubat tu chances utk failure die tinggi.
menitik air mata aku sbb  sakit yg xmmpu aku nk bsuara pn. kmdian aku disorong ke wad smula.

dalam pukul 10pg perut aku dh start sakit contraction. dtg dan pergi. klu dtg tu mnitik2 air mata sakit die. pastu miss v aku dh berdarah2 dh. nurse ckp aku kembar darah. tu yg sakit. klu sakit je aku rs dh x tahan sgt aku pegi mandi. dduk dlm bilik air pasang shower. lega! segala pmbelajaran aku pasal tarik/lepas nafas tu smua x menjadi utk aku. ntah aku silap teknik ke ape xtau la. pukul 2ptg, cek jalan balik. aku ingt dh bukak la kut dalam 4cm. skali rupanya masih 0cm. Allah... hanya tuhan je la yg tau perasaan aku. dh la sakit gila berguling2 kat katil. wad bersalin plak xleh ada peneman. smua kena dtg waktu melawat. ada sorang lagi mcm aku jugak masuk ubat pg td, dh kena tolak masuk labour room. lagi la pedih hati aku. duk pujuk baby, cepatla klua. ibu dh xsabar nk jmpe awk sgt.

hari ketiga. skali lagi masuk ubat pkul 7pagi. kalini aku tawakkal je la. sbb doc kata chances fail mmg tggi. klu xd bukaan jgk aku kena siap utk ceaser. baby dh xleh tggu. serius kut, dlm keadaan mcm tu ape yg kita nk cuma baby keluar je. dgn cara ape pun lantak la. yg penting, i can hold the baby with my hand. so bermula lagi constraction. aku plak cramp perut. baru sedar since the day aku admit, ak blum berak lagi. so merayu2 mintak ubat lembutkan najis . i have to! sbb aku rasa mcm ada kena mngena xberak dgn xd bukaan. yes. serious. cuma kita yg faham our body works right. aku jmpe doc sana sini. and tetiba doc pakar dtg. aku merayu nk ubat lmbutkan najis. akhirnya dpt jgk. but stiap kali aku pegi toilet sorang nurse kena teman aku takut terberanak dlm tandas. hahahaha

pastu ape lagi. aku mmbuang dgn jayanya. dan sakit constraction aku dh mula stabil. dari sejam sekali hingga 30min sekali. sakit tapi happy. cek bukaan lagi pukul 4ptg. doc siap tyer aku .

"awk rasa berapa cm dah?"

aku pn dgn senyum jawab dah 6cm.

doc gelak. kata kalau dah 6cm xmungkin aku mmpu senyum lagi.

kecewa lagi hati aku. tapi tetiba die panggil nurse suruh tolak aku ke labour room. rupanya dh bukak 4cm!!!! yahooooo!!! baby is otw.

sambil bersiap2 tukar baju, aku senyim manjang. kawan2 satu wad smua ckp tahniah. hahahaha. sbb dorg tau betapa derita aku dh 3 ari kat situ. org dh berganti dh. aku je stay kat situ. nurse pun pelik aku boleh senyum2 lagi.

ok.. masuk labour room. dh tuka baju kaler hijau. kmdian dtgla doc pelatih lelaki nak buang air kencing n pecahkan air ketuban. aku mmg dh kebalkan hati bab2 doc laki pmpn ni. sbb aku tau dh, klu aki mmilih hosp gov mesti akan ada pelatih kat mana2 pn sbb kolej kejururawatan ada kat blkg hosp ni. doc pelatih lelaki tu d tunjuk ajar oleh doc senior yg juga lelaki caranya. die ccuk sekali.... xkena. cucuk 2 kali.... xkena. aku pn hangin terus ckp, aku xnak doc peltih buat. dengan nada tinggi. pastu doc senior pn ambik alih. sakit cucuk ambik air kencing ni sakit kedua lepas sakit seluk. kira sakit gila la jugak cuma xklua air mata je.

masa time ni sbnrnya ramai la jgk pelatih laki n pmpn duk tgok aku tkangkang. tp aku xtgok dorg pn. ak fokus kat dua org doc tadi je. ok.lepas tu air ketuban di prcah kan. pufff rasa air suam mngalir keluar. selesa rasa sbb labour room to sejuk gila mnggeletar kaki.

ok. stereusnya perjalanan aku merasai sakitnya constraction. oiiii.. sajit gile. aku mmg menggelepar mcm ayam nk mati. baju aku terselak2 smpi ada bidan pmpn ni dtg dduk sebelah asyik tlg btulkan baju aku. tp mulut aku xbunyi. aku mmg jenis cmni. tahan sakit smpi klua air mata tapi mulut tkunci rapat. aku mmg xtahan sgt dh. smpat jugak mngucap dlm hati smbil gelepar2 tu dtg doc pakar. terus die suruh bagi gas kat aku. memula aku xpandai sedut. aku rasa breathing mcm kena block. tp nurse suruh tekap je kat mulut. trus aku tekap xlama kmdian pengsan .

dalam pengsan tu stiap kali sakit constraction dtg kita masih sakit lg. cuma xd la mnggelepar sbb sakit tu dh jadi mild sikit. lega la skjap . rasanya aku tertidur dalam sejam kut. hahahahaha.

sedar2 aku rasa nak terberak. aku jerit suruh bidan cek kata nk terberak. tapi dorg tgok belum klua lagi. aku tyer bukaan brape dah. tp bidan kata yg tu kena tggu doc. semakin lama rasa gas tu dgn aku dh smakin kurang. jadi sakit constraction aku dtg balik. aku mnggelepar balik dlm sedar x sedar. pastu doc pakat dtg minta izin utk cucuk paha aku bagi tidur. masa ni mmg kepala aku ligat duk teringat cerita yg baca dekat blog, kalau suntik nanti xboleh nk push sbb mngantuk dan bla bla bla.. tapi sbnrnya dlm keadaan sakit yg x terkata mcm tu we r willing to agree to any method pun to lower the pain. or ANY MEDICINE/DRUG/ETC as long the baby is born.

dan aku pun tidur lena...

tetiba aku di kejutkan. suruh push. baby nk klua dh. dorg minta izin gunting. aku xbagi sbnrnye. sbb aku rasa woman punye vagina will naturally expand bila baby nk klua. thats y Allah create us unique! tapi doc xbagi. sbb anak first n dorg xbrani tanggung risiko.  aku pun redha. lgpun aku fikir, klu kita mudahkan kerja org Allah mudahkan kerja kita. aku pun tarik nafas pejam mata rapat2, pegang kaki mcm yg aku baca dlm blog aku teran.  masa ni keadaan agak klam kabut sbb doc senior dh suruh teran. tapi tgn kiri aku doc pelatih sibuk nak pasang tiub takut ada komplikasi. dlm keadaan kalut ni smnpat aku jerit- lepas la tangan ni nk kluarkan baby!! baru doc senior perasan tgn aku di tarik ke tepi. terus doc senior amik alih n sekali buat trus dpt cucuk.

aku pn ambik balik posisi td. kangkang, pegang kaki aku teran.

sekali....

dua kali...

aku dengar org bersorak sorai ckp push lagi. dh nampak dh kepala. cepat push..  ada yg kata, die ni pndai push la. berbunga riang hati aku waktu tu. hahaha

kali ketiga aku tarik nafas panjang. bedebuk klua kepala anak aku.

teran skali lagi kluar badan die meluncur laju. aku dengar anak aku nangis. bidan suruh tgok ckp baby ape.

aku pun ckp.. boy. nama die aryan. pastu doranh ambik aryan letak atas dada aku. aku pn belai2 n cium baby. ak dh xkira dh dorg buat ape kat bawah tu. lantak lah. yg penting baby ada dgn aku.

first time aku menatap wajah aryan, hepi sgt aku rasa . aku gmbira aku panggil2 nama die n die tgok je aku. aku xd plak rasa sebak or mngalir air mata ke hape. hahahaa.

pastu baby aku dibersihkan dan dibawa jumpe baba n family aku tgah tggu kat luar. baby lahir pukul 6:59pm. kiranya dari aku masuk labour td pukul 4pm so 3 jam je aku sakit td. tapi aku rasa mcm lama gila.

kmdian ms jahit. aku mntak dibius. tapi doc tu kata truskan bernafas dgn gas. aku pn ape lagi tarik dalam2 gas tu. pastu aku tdo je xrasa ape pun. pastu doc gerak aku bangun kaya dah siap smua.

dorang sorong aku ke pintu, aku tgok wajah suami aku. mama,adik ya, angah dan kluarha pak ngah aku pn ada. dorg tgok baby kjap. pastu aku di tolak masuk wad balik.

yg x best hosp gov ni kan sbb xleh org masuk mlawat. so mlm tu berdua je dgn baby. aku rasa mcm biase je. xde la lemah or lembik ke ape. dlm 10min ak baring kjap utk recall everything yg happen harini smbil menatap wajah putera kesayangan. pastu aku pegi mandi bersihkan diri.

mlm tu baby muntah warna coklat. sbb dh terminum air ketuban tdi. doc tolak pegi wad kanak2. baby kena tahan sehari sbb jaundice. pastu lusa dh boleh balik dh. heeeeee. tq Allah for believing me to tc care of this cute little creature. bersyukur ya Allah. tiga thn penantian dan harapan akhirnya aku mmpunyai anak jugak. alhamdulillah.

Nik Muhammad Aryan sekarang dh 4 bulan. mmg manja sbb aku manjakan die. hahahhaa.. im a spoiler.

December 2, 2014

Kisah mengandung 2

Risau aku.

Klu ikutkan stiap hari kena kira pgerakan baby. Start pkul 9 pagi sehingga 10 pergerakan akhir dan catatkan masa.

Tapi baby aku aktif waktu pagi dan malam shj. Klu aku kerja jarang baby bergerak cume beralih posisi tidur (agaknya) itupun sgt jarang-jarang.

Jadi mcmn nk dptkan pegerakn baby yg tepat kan? Aku tyer mama dulu2 kena kira tak pgerakan baby. Mama kata xpayah. Mgkin skrg ni byk hal2 yg x dingini so bykla prosedur. All thing for mami n baby jugak.

Takpelah. As long baby ada movement I think evrythg's gonna be ok. Berserah pd Allah since sbgi manusia xboleh nak kawal smua benda kan :')

Around 3 months to go baby.

November 29, 2014

Kisah Mengandung

Bakal 7 bulan.

Mengandung anak pertama.

Bahagia.

Sangat.

Ada banyak nak cerita.

Tapi nantilah dulu.

:)

July 6, 2014

Mimpi yg bakal sempurna

Pertama sekali sangat2 aku panjatkan rasa syukur pd Allah. Syukur sgt2. Sekali lagi Dia pinjamkan rasa bahagia. Sekali lagi die izinkan sesuatu mmbesar dlm perutku..Alhamdulillah.

Period aku lewat 2 minggu. Sebab sebelum ni pun biase lewat jd wlupun harapan tu ada tp kami suami isteri tak terlalu berharap sbb kami takut kecewa. Dah 2 tahun berkahwin masih belum mmpunyai cahaya mata. Jauh di sudut hati kecil aku rasa sedih sgt bila kwn2 yang kawin selepas aku dh sibuk mabuk2 dan ada yg dh siap deliver si kecil comel. Indahnye senyuman baby2 ni.

Tapi aku perasan satu hal selain period aku yg lewat tu. Rambut aku gugur dgn banyak sekali. Smpai kita sdri tgok rs takut. Lpas tu bdn berangin je. Lpas tu try beli pregnen test manual dekat 7eleven. Mlm2 buta ajak jgk suami singgah. Balik2 terus aku test. Tak tggu dh org kata seeloknya pagi2 test kan. Hahaha.

May 26, 2014

Bercuti ke Bandung

Awas : Setiap apa yg di ceritakan di sini sekadar pengalaman aku je. Lain org, lain rasa nye ye tak. Masa ni currency ialah Rp 1,000,000 = RM 294.11 so semua Rp devide 3.4 for RM

Ok. Selamat siang ibu-ibu, bapak-bapak.

Alhamdulillah. berjaya pergi dan balik dengan selamat ke Bandung. Kurang 2 bulan book tiket ke sana. Setelkan passport, baca berpuluh-puluh blog tips n tricks ke bandung dan akhirnya...

terbang!
Ini adalah pengalaman terbang kali ke dua terbang di awan biru dan kali pertama dengan air asia. Alhamdulillah flight tak delay dan kami tak terlambat or tertinggal flight. Naik dekat KLIA2 sgt best. smua benda teratur. Walaupun ni penerbangan kali pertama ke luar negara, everything is going very smoothly.
Jangka masa perjalanan adalah 2hrs 15mins. Flight pukul 6:50am waktu malaysia, tiba dalam 8am lebih waktu bandung. Sbb waktu di sana lewat 1 jam dari kita. Tak dpt di pastikn dengan tepat sbb masa ni terkial2 lagi tgok jam. Masa dalam flight di edarkan satu form kertas keras. Ini di ibaratkan mcm visa kita sementara ada di sana. Kena isi dlm flight tu dgn pen hitam or biru. So, sila prepare siap-siap. Klu tak kecoh dlm flight.

Sebabnya aku pernah baca blog xboleh ambik gambar ms tiba di airport tu (sebelum cop imegresen) so mmg xde sebrang gamb la masa awal-awal tu. Mmg betul pun. ada keluarga dan pasangan bergambar kat situ kena jerkah dengan pengawal. kus semangat. serammm...

Setibanya di situ kena isi borang lagi. kali ni akuan yang kita xde bawak narkoba, keritik atau bahan-bahan berbahaya yg lain. Isi je borang dan beratur untuk cop imegresen. Sebab kitorang mmg xbawak bagasi ape just beg galas sorang satu, lepas cop trus klua jalan kaki. Untuk first timer mcm aku mmg blur jugak la. Tapi klu klua dari aiportu korang nampak kedai Circle K sebelah kanan korang. Terus ke situ dulu. Aku beli teh botol yang famous sgt tu dan suami beli rokok.

My first attempt to this addicted drink. Rp 3000 = RM 0.90
Kat situ tanya dgn cashier mn jalan keluar. die tunjuk arah kata terus je jalan kaki. So, kitorang pun gerak. Memang tak nak ambik taxi airport sbb die akan charge Rp 100,000 = RM 29.41 . Mahal okey! Jalan keluar dlm 5 min je pun nmpak sebelah kanan taxi berderet. Tanya kat situ nk ke Serena Hotel charge brape. Dapatla Rp 60,000 = RM 17.64 . Jimat RM 10 rggt. tapi ada je yg aku kena tipu sepjg di Bandung ni. Satu-satu aku ceritakan nanti.

Kitorang ni, walaupun first timer tapi berani mati tak upah supir pun untuk perjalann. Sebab nak jimat. Rata-rata yang aku survey di blog n fb smua charge Rp 450,000 kalau 2 hari Rp 900,000 = RM 264.70 mahal... So macam lantaklah. Dalam hati naik  je angkutan or ojek. Jadi ms dalam taxi saja la suami sembang dgn taxi tu tyer klu sehari brape..Die kata charge Rp 450,000 sehari. Mintak murah lagi x boleh. So suami xkan la trus nak denial ke apa. Ckp xpelah klu perlukan akan telefon. Like seriusly jgn pernah ckp macam ni ok!! Esok pepagi buta dh tercongok depan hotel. Sebab suami aku lembut hati bagi je lah Rp 30,000 sbb die kata dh tggu setengah jam. Ok sini kerugian RM 8.82 :'(  Kalau deal dgn aku mmg haram aku nak kasi pape. Tapi nasiblh sbb suamiku baik hati sgt.

Dari taxi airport tadi terusla pergi hotel. Masa ni awal lagi dlm pkul 10am waktu Bandung. Masuk hotel dia kata bilik x siap lagi kena tggu skjap. So kitorang jln la kluar ingat nak pergi makan berdekatan je. Jln kaki sudah. Masa tu la jmpe Pak Irwan, taxi lain. Tanya kitorang nak pergi mana. Sembang-sembang so die buat penawaran Rp 300,00 sehari sampai malam. Oh gembiranya ok!

Tempat pertama kami pergi ke Poko. Ni Pak Irwan yang bawak sbb die kata sini murah. Peniaga dekat Pasar Baru pun mmg ambik kain dekat sini. Aku ingatkan poko ni mcm kilang ke ape. skali rumah orang mcm di buat gudang. kecik je tmpat tu dan ada sbuah je. Nak pergi bukan main jauh lagi. Tapi berbaloi sngat. Semua kain pasang dekat situ harga Rp 110,000 = RM 32.35 Banyak nya kain sampai rasa tenggelam dlm tu. Telekung pun ada yang cantik sekali dgn beg. Cantik-cantik. Kita cuma tinggal pilih je mana yg kain elok. Aku byk ambil kain cotton sbb lembut dan sejuk. Kain sulam pun banyak.




Pastu pegi makan dekat Restoren Belacan

Kedai 2 tingkat, dekorasi cantik

Inilah ikan Gurame Terbang

1/2 ekor ayam masak cili
Ikan Gurame tu nmpak je kecik. tapi sbnrnye saiz 2 tapak tangan orang dewasa. Ada ambik tempe tapi lupa tangkap gambar.

Lepastu kitorang jalan ke Cihampelas. Enjoy gambar. boring dah menaip.


































Seterusnya.. Next entry :)

















April 13, 2014

Persiapan Perkahwinan

First skali nk ucap tahniah pd bakal-bakal pengantin baru. Nasihat aku sebagai pasangan yg dh dekat 2 tahun berkahwin ni. The very first 6 month adalah cabaran yg tersangat bagi aku. Nak sesuaikan diri menjadi isteri bukan benda senang walaupun berkahwin dgn org yg kita cinta. Byk sgt air mata aku gugur sambil teringat-ingat mama abah di kampung. Syahdu sgt.. Haha.

Ok, setelah hampir 2 tahun baru la kali ni nak share step-step persiapan perkahwinan aku.


  • Benda pertama sekali yg perlu di buat ialah borang. Sebab aku org peremuan aku cuma ingat borang pihak perempuan shj. Sijil kursus kahwin, borang HIV, borang bermaustatin (sebab ic Taiping tp bernikah dekat masjid Kamunting, mama abah dh pindah rumah),fotostat kad pengenalan dan borang nikah yg agak tebal jugak la Semua borang-borang ni perlukan pengesahan ketua kampung.Ketua kampung aku senang tinggal je kat rumah die esok pegi je ambik. Habis cerita. Masa ni aku masih duduk rumah bujang dekat shah alam so utk HIV test aku buat dekat klinik kesihatan seksyen 19. Untuk test HIV ni kalau boleh pergi awal sikit sebab setiap klinik ada peruntukan berapa ramai yg boleh buat test tu. So kalau pergi petang jgn harapla nak dapat. Kena dtg pagi esok plak. Ok.. setel bab borang. 
  • Benda kedua yang aku buat ialah tempah baju dan pelamin. Aku majlis bulan 6 dalam bulan 2 aku dah balik kpg untuk tempah pelamin. Sebabnya aku takut di hari besar aku tu, baju yg aku nak pakai takde atau dah di booking org lain. Sesia berputih mata. Jadi aku pergi awal untuk dapatkan baju yg sesuai beserta pakej yg murah dan mampu dimiliki. Pelamin ni, sekali dgn hiasan meja pengantin, 2 kali make-up dan 2 pasang baju RM1500.
  • Tempah kad kahwin Aku menyesal sgt tempah dekat Taiping. Mahal gila okey! Kalau sesiapa nak tempah kad kahwin yg murah, kedai ni boleh bagi 500 keping RM350 utk yg biasa punye kad and ada free gift lagi. Kalau nak luar biasa sikit 500 keping RM400 pun ada free gift. Kedai ceria kad kahwin dekat seksyen 15 shah alam.

My pelamin. Yg duduk tu my bestfriend from secondary 

  • Seterusya bab hantaran.Mesti dah siap-siap ada list untuk letakkan berapa dulang. Di sebabkan aku adala kemahiran sikit-sikit dalam buatan hantaran ni so aku buat sendiri je hantaran. Barang-barang hiasan ada separuh beli dekat Nilai. Pergi dgn mama abah aku. Tapi rasanya lebih murah kalau beli dekat kedai bunga area Busten Kamunting tu je. Sebab harga bunga yg sama dekat area Kamunting tu boleh dapat 3 jambak RM10. kalau dekat Nilai sejambak RM4.90 tak boleh kurag. Cuma kelebihan Nilai ni die ada banyak pilihan ribbon dan kain yg rare yang susah nk ada dekat tempat lain. Nak letak gambar hantaran tapi takde la.. mana la aku letak..sobs..sobs
  • Seterusnya fikir untuk door gift. Mak aku buat sendiri biskut mini donut yg sedap. Lepastu ada gula-gula untuk kanak-kanak. Ni pun gambar banyak dekat instagram. Dlm laptop tak tau mana.. sobs..sobs..
  • Tempahan makanan dan khemah di uruskan oleh ayah aku. Ni kitorang booking je, nyatakan tarikh dan bayar. Hehe
  • Setrusnya bersedialah untuk nervous okey =)
Oklah rasanya ni je kut. Sekarang nak share gambar-gambar sekitar majlis berlangsung.

Pagi tu aku menangis sebab taknak kahwin..motif?
Orang-orang kuat disebalik hari besar aku

Dah selamat dinikahkan dgn sekali lafaz..alhamdulillah

Family belah suami. Mak mentua aku sporting sgt-sgt. Bertuah rasa

Ni masa make-up

Hari Bahagia

Kekasih-kekasih hati

Dorang ni datang dari jauh..terharu tau

My family

Besty

Outdoor session

Ok.. habis dah. Ni aku nak bagi tips sikit untuk perkahwinan. Pilila warna yg sesuai dan ceria. Kalau  boleh elakkan warna yg bercampur-campur. Konon nak buat colour blocking sekali ko pun tenggelam sekali. Nan hadoo... K selamat stress untuk buat persiapan semua ^^