July 5, 2015

Satu kelahiran yg di nanti

alhamdulillah. lahirnya seorang putera kecil yg comel sekali.

tanggal 7/3/2015

lewat seminggu dari tarikh due. penuh debaran aku menunggu. kalau selama ini duk sibuk google pengalaman melahirkan anak kali ni aku sendiri rasa sakit gila beranak. adoiiii...

nak cerita sikit pngalaman sendiri dan utk kenangan bila dh lupa sakit branak nnti. hehe. di jadikan cerita, aku dh overdue. so bila overdue klinik akan suruh kita setiap hari cek perut.

so mmg gigihla stiap ari pergi smpi doc ckp kat aku - " u should come to me and check jaundice baby rite now bukan masih cek perut lagi" hahaha. nak buat cmne baby xnak klua walaupun baby sbnrnye dh engage position since 37weeks lg. even nurse2 pn pelik aku x branak lg.

so on the 5th of february, aku dtg klinik scan perot. lama jgk doc tu godek3. aku dh risau sbb selama ni kjap je die cek. pastu die kata i need to go to the hosp rite now. air ketuban dh kurang. n die tyer aku ada leaking ke. aku ckp xd pulak or maybe im not aware kut since first time pregnant.

naik la ambulans pergi hospital taiping. kebanyakan cerita yg aku baca smua negatif thought bout hosp taiping ni. but aku dduk 3 hari alhamdulillah. im telling u very true story. SEMUA NURSE BAIK SGT. SEMUA DOC BAIK. SEMUA DOC PAKAR SGT BAIK. aku dduk kelas tiga shj sbb environment yg selesa  sbb bila aku intai bilik 2nd klas, wlupun ada aircond tp bilik tu crample ada 5 katil. yg beza cuma ada aircond? mmg tak laaa kan.  bilik 1st class mmg xd kut utk wad ni atau utk non gov mmg dorg xoffer dduk 1st class kut.

long story short, ari pertama lgsg xrasa sakit. aku kena seluk xd jalan lagi. seluk tu lgsg tak sakit. aku duk bebel2 dlm hati pehal smua kat blog kata sakit aku x sakit pn. ari pertama tu smpat la aku mnyembang org sana. mnyembang org sini. main2 ngan baby org smua. best plak bila difikirkan.

second day, pepagi pkul 6 dorang masuk ubat, prostin nama die. aku kena induce sbb air ketuban dh makin kurang. haaaaaa... time ni doc seluk kali kedua. SSSAAAAAKKKIIITTTTT!!!!!! sebabnye bukan seluk nk cek jln. tp doc tu cuba paksa bukak jalan sikit dekat rahim tu. tapi doc tu baik siap ckp ngan aku -sorry ye. sy nak bantu awak. klu x buat ni ubat tu chances utk failure die tinggi.
menitik air mata aku sbb  sakit yg xmmpu aku nk bsuara pn. kmdian aku disorong ke wad smula.

dalam pukul 10pg perut aku dh start sakit contraction. dtg dan pergi. klu dtg tu mnitik2 air mata sakit die. pastu miss v aku dh berdarah2 dh. nurse ckp aku kembar darah. tu yg sakit. klu sakit je aku rs dh x tahan sgt aku pegi mandi. dduk dlm bilik air pasang shower. lega! segala pmbelajaran aku pasal tarik/lepas nafas tu smua x menjadi utk aku. ntah aku silap teknik ke ape xtau la. pukul 2ptg, cek jalan balik. aku ingt dh bukak la kut dalam 4cm. skali rupanya masih 0cm. Allah... hanya tuhan je la yg tau perasaan aku. dh la sakit gila berguling2 kat katil. wad bersalin plak xleh ada peneman. smua kena dtg waktu melawat. ada sorang lagi mcm aku jugak masuk ubat pg td, dh kena tolak masuk labour room. lagi la pedih hati aku. duk pujuk baby, cepatla klua. ibu dh xsabar nk jmpe awk sgt.

hari ketiga. skali lagi masuk ubat pkul 7pagi. kalini aku tawakkal je la. sbb doc kata chances fail mmg tggi. klu xd bukaan jgk aku kena siap utk ceaser. baby dh xleh tggu. serius kut, dlm keadaan mcm tu ape yg kita nk cuma baby keluar je. dgn cara ape pun lantak la. yg penting, i can hold the baby with my hand. so bermula lagi constraction. aku plak cramp perut. baru sedar since the day aku admit, ak blum berak lagi. so merayu2 mintak ubat lembutkan najis . i have to! sbb aku rasa mcm ada kena mngena xberak dgn xd bukaan. yes. serious. cuma kita yg faham our body works right. aku jmpe doc sana sini. and tetiba doc pakar dtg. aku merayu nk ubat lmbutkan najis. akhirnya dpt jgk. but stiap kali aku pegi toilet sorang nurse kena teman aku takut terberanak dlm tandas. hahahaha

pastu ape lagi. aku mmbuang dgn jayanya. dan sakit constraction aku dh mula stabil. dari sejam sekali hingga 30min sekali. sakit tapi happy. cek bukaan lagi pukul 4ptg. doc siap tyer aku .

"awk rasa berapa cm dah?"

aku pn dgn senyum jawab dah 6cm.

doc gelak. kata kalau dah 6cm xmungkin aku mmpu senyum lagi.

kecewa lagi hati aku. tapi tetiba die panggil nurse suruh tolak aku ke labour room. rupanya dh bukak 4cm!!!! yahooooo!!! baby is otw.

sambil bersiap2 tukar baju, aku senyim manjang. kawan2 satu wad smua ckp tahniah. hahahaha. sbb dorg tau betapa derita aku dh 3 ari kat situ. org dh berganti dh. aku je stay kat situ. nurse pun pelik aku boleh senyum2 lagi.

ok.. masuk labour room. dh tuka baju kaler hijau. kmdian dtgla doc pelatih lelaki nak buang air kencing n pecahkan air ketuban. aku mmg dh kebalkan hati bab2 doc laki pmpn ni. sbb aku tau dh, klu aki mmilih hosp gov mesti akan ada pelatih kat mana2 pn sbb kolej kejururawatan ada kat blkg hosp ni. doc pelatih lelaki tu d tunjuk ajar oleh doc senior yg juga lelaki caranya. die ccuk sekali.... xkena. cucuk 2 kali.... xkena. aku pn hangin terus ckp, aku xnak doc peltih buat. dengan nada tinggi. pastu doc senior pn ambik alih. sakit cucuk ambik air kencing ni sakit kedua lepas sakit seluk. kira sakit gila la jugak cuma xklua air mata je.

masa time ni sbnrnya ramai la jgk pelatih laki n pmpn duk tgok aku tkangkang. tp aku xtgok dorg pn. ak fokus kat dua org doc tadi je. ok.lepas tu air ketuban di prcah kan. pufff rasa air suam mngalir keluar. selesa rasa sbb labour room to sejuk gila mnggeletar kaki.

ok. stereusnya perjalanan aku merasai sakitnya constraction. oiiii.. sajit gile. aku mmg menggelepar mcm ayam nk mati. baju aku terselak2 smpi ada bidan pmpn ni dtg dduk sebelah asyik tlg btulkan baju aku. tp mulut aku xbunyi. aku mmg jenis cmni. tahan sakit smpi klua air mata tapi mulut tkunci rapat. aku mmg xtahan sgt dh. smpat jugak mngucap dlm hati smbil gelepar2 tu dtg doc pakar. terus die suruh bagi gas kat aku. memula aku xpandai sedut. aku rasa breathing mcm kena block. tp nurse suruh tekap je kat mulut. trus aku tekap xlama kmdian pengsan .

dalam pengsan tu stiap kali sakit constraction dtg kita masih sakit lg. cuma xd la mnggelepar sbb sakit tu dh jadi mild sikit. lega la skjap . rasanya aku tertidur dalam sejam kut. hahahahaha.

sedar2 aku rasa nak terberak. aku jerit suruh bidan cek kata nk terberak. tapi dorg tgok belum klua lagi. aku tyer bukaan brape dah. tp bidan kata yg tu kena tggu doc. semakin lama rasa gas tu dgn aku dh smakin kurang. jadi sakit constraction aku dtg balik. aku mnggelepar balik dlm sedar x sedar. pastu doc pakat dtg minta izin utk cucuk paha aku bagi tidur. masa ni mmg kepala aku ligat duk teringat cerita yg baca dekat blog, kalau suntik nanti xboleh nk push sbb mngantuk dan bla bla bla.. tapi sbnrnya dlm keadaan sakit yg x terkata mcm tu we r willing to agree to any method pun to lower the pain. or ANY MEDICINE/DRUG/ETC as long the baby is born.

dan aku pun tidur lena...

tetiba aku di kejutkan. suruh push. baby nk klua dh. dorg minta izin gunting. aku xbagi sbnrnye. sbb aku rasa woman punye vagina will naturally expand bila baby nk klua. thats y Allah create us unique! tapi doc xbagi. sbb anak first n dorg xbrani tanggung risiko.  aku pun redha. lgpun aku fikir, klu kita mudahkan kerja org Allah mudahkan kerja kita. aku pun tarik nafas pejam mata rapat2, pegang kaki mcm yg aku baca dlm blog aku teran.  masa ni keadaan agak klam kabut sbb doc senior dh suruh teran. tapi tgn kiri aku doc pelatih sibuk nak pasang tiub takut ada komplikasi. dlm keadaan kalut ni smnpat aku jerit- lepas la tangan ni nk kluarkan baby!! baru doc senior perasan tgn aku di tarik ke tepi. terus doc senior amik alih n sekali buat trus dpt cucuk.

aku pn ambik balik posisi td. kangkang, pegang kaki aku teran.

sekali....

dua kali...

aku dengar org bersorak sorai ckp push lagi. dh nampak dh kepala. cepat push..  ada yg kata, die ni pndai push la. berbunga riang hati aku waktu tu. hahaha

kali ketiga aku tarik nafas panjang. bedebuk klua kepala anak aku.

teran skali lagi kluar badan die meluncur laju. aku dengar anak aku nangis. bidan suruh tgok ckp baby ape.

aku pun ckp.. boy. nama die aryan. pastu doranh ambik aryan letak atas dada aku. aku pn belai2 n cium baby. ak dh xkira dh dorg buat ape kat bawah tu. lantak lah. yg penting baby ada dgn aku.

first time aku menatap wajah aryan, hepi sgt aku rasa . aku gmbira aku panggil2 nama die n die tgok je aku. aku xd plak rasa sebak or mngalir air mata ke hape. hahahaa.

pastu baby aku dibersihkan dan dibawa jumpe baba n family aku tgah tggu kat luar. baby lahir pukul 6:59pm. kiranya dari aku masuk labour td pukul 4pm so 3 jam je aku sakit td. tapi aku rasa mcm lama gila.

kmdian ms jahit. aku mntak dibius. tapi doc tu kata truskan bernafas dgn gas. aku pn ape lagi tarik dalam2 gas tu. pastu aku tdo je xrasa ape pun. pastu doc gerak aku bangun kaya dah siap smua.

dorang sorong aku ke pintu, aku tgok wajah suami aku. mama,adik ya, angah dan kluarha pak ngah aku pn ada. dorg tgok baby kjap. pastu aku di tolak masuk wad balik.

yg x best hosp gov ni kan sbb xleh org masuk mlawat. so mlm tu berdua je dgn baby. aku rasa mcm biase je. xde la lemah or lembik ke ape. dlm 10min ak baring kjap utk recall everything yg happen harini smbil menatap wajah putera kesayangan. pastu aku pegi mandi bersihkan diri.

mlm tu baby muntah warna coklat. sbb dh terminum air ketuban tdi. doc tolak pegi wad kanak2. baby kena tahan sehari sbb jaundice. pastu lusa dh boleh balik dh. heeeeee. tq Allah for believing me to tc care of this cute little creature. bersyukur ya Allah. tiga thn penantian dan harapan akhirnya aku mmpunyai anak jugak. alhamdulillah.

Nik Muhammad Aryan sekarang dh 4 bulan. mmg manja sbb aku manjakan die. hahahhaa.. im a spoiler.