August 15, 2013

Salam Lebaran 2013

Selamat Hari Raya Aidilfitri semua...

Balik kampung itu hari ada dua benda yang mengganggu pemikiran pemikir agung macam aku, Bila hari raya, biasalah semua saudara jauh n dekat berkumpul. Dalam keluarga aku pulak ada 3 ketul cute babies yg umur bawah setahun. its so good to smell and to play with them. Bagi susu n bila baby tu crying bawak dekat kipas or cermin utk attract dorang pada benda sekeliling n stop crying as well. So good to have lil one. But sokey. In the past Ramadhan dalam 30 hari tu, ada sekali aku buat solat hajat minta zuriat. i dont know why its only once and malam selebihnya minta Allah utk dapat kerja yang lebih baik. Mohon Allah perkenankan.

Dan dalam semua saudara yang ada, ada saudara dekat yang ada 8 orang anak kecil. paling sulung form 1 and paling bongsu 7 months. Apa yang sedih nya and this thing bothering me a lot bila umi diorang ni jenis tak tau la aku nak kata. tapi everywhere dorang pergi mmg seluruh tempat akan jadi kucar-kacir mcm air tumpah, tempat jadi kotor dgn mknan bertaburan n busuk. Well, bukan aku tak faham perangai anak kecil yang mmg penyepah, cumanya the way their mother handle kids tu yang sedih k. Umi diorang ni langsung tak bunyi even a single word pun utk disiplinkan anak dia yang kucar-kacir ni tadi. And salah satu benda yang aku mmg cannot accept die boleh tiarapkan baby yang 7 month ni tadi kat carpet and bagi budak tu pegang keropok. and dlm beberapa second kropok tu dah hancur atas karpet ni n baby tu kutip serpih2 dan masuk dlm mulut. Aku mcm "eh kak, baby tu kutip ape kat lantai" and the mommy yang duduk betul2 sebelah je baby tu tengok and kata "oh, akak bagi die mkn kropok ikan ni" and continue bersembang dgn sedara plak. Aku mcm, OMG kesian gila baby ko. Tu belum lagi bab anak-anak dia yang lain smelly gila mcm sebulan tak mandi n pakai baju yang sama dari tahun lepas lagi. Like seriously ni bukan nak ada-adakan cerita or ape ok. true story ada keluarga yg gila pengotor macam ni. Umi n abah budak-budak ni bukan orang miskin pun ok. Ayah dorang lecturer dekat universiti terkemuka negara, dulu pun dorang sama-sama study mesir. Sekarang tengah buat rumah double storey kat kpg and on the way nak beli alza plak. Tapi hal anak-anak, kebersihan dan kecantikan diri tak jaga pun. Soodihhhh.....

And second pasal ahli keluarga baru dlm family belah suami aku. Perempuan.. cantik.. kahwin dengan adik bongsu suami. Aku pun ta tau la die rasa uncomfortable ke apa since family suami ni adik beradik ramai 12 orang (tapi adik beradik die 7 ramai jugak kan) tapi kenapa perempuan ni mcm susah sangat nak berada dengan kitorag. Malam kenduri langsung tak keluar bilik dengan alasan letih. esoknya plak lepas kemas sikit-sikit kelam kabut ajak suami balik rumah dia nak bukak pelamin and hantar dekat kedai pengantin tu dan terus pulak tido sana dan keesokannya terus nak gerak balik tempat study dia dekat negeri lain. Bagi aku macam takde manners la, Sampaikan bilik pengantin dia suami aku plak kena tanggalkan perhiasan and pasangkan plak cadar utk dia. Rasa macam tak syok jugak kan. Lagipun malam masa kenduri dia tak keluar bilik tu ramai lagi adik beradik lain tengah tunggu dia untuk nak buka hadiah and nak kenal-kenal dengan ahli keluarga baru kan. So, walaupun malu ke apa, face je la sbb kita semua pun one of the family. Nanti esokesokk kita perlukan satu sama lain jugak. Kan...

Ok. Itu aje... Bubye