January 4, 2013

Format External Hard Disk

Ini adalah cara untuk dapatkan semula segala file dalam sebarang format yang mungkin telah/akan hilang bila terpaksa format external harddisk/hard drive terutama kepada student yang banyak menyimpan segala bentuk drama dan gambar dalam external.

Menggunakan External Hard Drive Western Digital 1 TB, masa mula-mula beli dah bahagikan kepada 3 partitions. Partition satu 500MB, dan dua agi partition 250MB each. Kadang-kadang bila penggunaan hard drive tak di jaga dengan baik, contohnya asyk cucuk, cabut laptop tanpa mengikut prosedur eject element dengan betul, atau kejap cucuk laptop org ni, kejap cucuk laptop org sana akan menyebabkan external corrupted dan perlu di format. Rasanya sesiapa yang ada external pernah melalui situasi yg mana tetiba satu partition tak boleh di buka. kena format. Mesti bengang jugakla kan sebab baru je copy drama korea dari kawan semalam. Untuk yang pertama kali kena mesti menangis. sedih wooo..sob..sob..

Sekarang dah ada cara untuk dapatkan semula ape yang kehilangan.

Step pertama:
Bila cucuk je external, tengok salah satu partition perlu di format. ok. biarkan dulu. Jgn format terus. Kalau format terus, proses untuk mendapat kan balik segala file kesayangan akan semakin sukar.

Step kedua:
Download DiskGetor Data Recovery. Cari lah sedaya upaya untuk dapatkan yang crack version. Incase tak jumpa jugak boleh email ke amisaname@gmail.com. Tapi utk dapat reply emal tu mungkin makan masa sikit sebab kena cari tempat untuk upload file. Dah dapat file tu, install dalam laptop.

Step ketiga:
Pilih Recover Missing Data dan tekan Next

Step empat:
Kadang-kadang confius yang mana satu external korang. Tengok berdasarkan size. macam lptop ni internal hard drive 500MB je, jadi external Hard drive Western Digital 1TB confirmla yang bawah tu. tekan yg tu and akan keluar window kecik untuk cari partitions korang. dah habis die cari, tekan next.


Step lima:
Yang seterusnya boleh tengok partition mana yang hilang dan boleh recovery balik semua file yang dikehendaki. So, bolehla hepi-hepi balik sebab dah dapat semua file yang hilang tu.

Ps: Katakan ada 3 partition. Part A, Part B and Part C. Yang perlu di format adalah Part C. Semua file yang nak di recover dari Part C ni, perlu di simpan di Partition yg lain dahulu. Lepas dah habis recover, Part C yg corrupted tu perlu di format semula baru boleh digunakan seperti asalan.

2 comments:

Salwahida Shawaludin said...

Normally mmg ambil masa yg lama ke utk partition tu dijumpai?

Anonymous said...

Mmg ambil masa yg lama ke utk found the partitions?