December 19, 2012

Years of Regression


Tahniah pada student yang dapat result cemerlang PMR hari ni.
Dan demi tahun yang pelajarnya silih berganti pergi, aku pernah ada di waktu ini. Pada waktu keputusan PMR di umumkan. Aku dapat 8A 1B. Bangga... tersangat. Bahagia... tersangat. Dan bila pulang ke rumah melihat wajah orang tua yang merasa sama apa yang aku rasa. Bila saudara-mara menelefon dan bertanyakan result aku. Bila cikgu-cikgu dan jiran-jiran pun sama mengucapkan tahniah. Tahu tak, keindahan itu masih lagi aku rasa. Bukan sebab apa yg aku dpt di ketika itu. Bukan sebab 8A 1b yang aku galas itu, tapi sebab dua tahun kemudian bila sekali lagi aku menduduki peperiksaan yang lebih besar, aku tewas.

Aku kecundang dgn keputusan yang maha teruk untuk result SPM aku. Takde lagi mata-mata bercahaya menyambut kepulangan aku. Aku masih ingat kerling tajam mata ayahanda. Air mata yang laju menuruni pipi bonda. Aku masih ingat dering-dering telefon yang tak langsung kami hiraukan sebab takut sanak saudara bertanyakan tentang aku. Sebagai cucu sulung, anak sulung, satu-satunya pelajar yg mendapat 5A semasa UPSR di sekolah rendah luar bandar. Tahu tak, hati aku bagai dihiris-hiris. Apa pun yang aku buat serba tak kena. Nak bercakap rasa salah. Nak makan rasa salah. nak keluar bilik pun rasa salah. Lastnya aku duduk terkurung berbulan lamanya dalam bilik aku. Jadi pemurung. Malu.

Tau tak, umur aku 24 skrg. Aku dah tamat pengajian Ijazah Sarjana Muda pun. Tapi untuk hidup dalam hakikat yang aku pernah tewas masa SPM dulu bukan senang. Setiap tahun, setiap kali keputusan UPSR, PMR &SPM di umumkan, tiap hari itu aku rasa hati ni pilu teramat. Semua rasa bertahun dulu msih segar dlam ingatan aku. Susahnya nak lupakan. Susahnya nak buang benda yang terpaling pahit dlm hidup aku. 

People always said, time heals everything. Yes, in my life, it almost everything. I dont even remember the face of my first love. I dont even remember the place that we had have been dating before. I dont even remember the taste of my first kiss. I dont even remember how great it was to actually finish my study. But i do feel the pain of embrassement moment on my SPM giving result's day. Till today. And maybe till the day my breath is taking away.

July 27, 2012

Adjustment

Aku tak ramai kawan-kawan yang dah berkahwin. Boleh dibilang dgn jari, jap aku bilang. Emmmm... Ok, 6 org. Dari semua kawan yg aku kenal since primary, secondary, college n university umur sebaya aku 16 thn (forever sixteen)  ada 6 org. Kebanyakkan yg lain masih nanar dalam pencarian kerja yg sesuai dgn diri. yg dah jumpa plak masih dlm proses adjustment. Yelah, hidup kat university biasa tak bangun pagi even ada kelas pagi pun bukanlah tekanan sgt. masih berambu ramba hingga ke dinihari takpun melayan drama-drama korea meleleh.

Jadi, bila dah kerja, tak boleh macam tu. Kena komited. hari bekerja kena tidur awal dan bangun awal. macam back to school balik. bangun subuh dah tak tido. siap-siap pergi kerja. Honestly for the first time aku rasa susah sgt. Lagilah, aku ni dalam awal perkahwinan. Aku baru selamat dinikahi lebih kurang sebulan, baru belajar duduk rumah sendiri bersama suami shj baru dlm tempoh seminggu dan Ramadhan pun menjelang. Aku plak baru shj mula bekerja dlm tempoh 2 minggu. After i married then baru kerja ok. So, bayangkan berapa banyak adjustment yang perlu aku lakukan.

Baru kahwen, baru bekerja dan Ramadhan menjelang. Aku kena bangun pagi, sediakan sahur, sediakan baju suami, pergi bekerja terpaksa pulak melalui jem. Klu nak tahu, jarak rumah sewa dgn office around 30 mins utk normal hour. Klu waktu kemuncak tu perjalanan jadi sejam setengah sebab kena melalui depan ioi mall dan sunway pyramid. Ada jalan lain tapi kena bayar RM 3.80, pergi balik RM 7.60. Ko mampu? Walau macammana aku bagitau hati aku supaya ikhlas, tapi biasalah dlm tempoh adjustment ni mmg byk rungutan-rungutan dlm hati je. hahaha.

Tapi ni semua buat aku terfikir, inilah kehidupan yang sebenar. Bukan kehidupan masa sekolah dulu, bukan khidupan masa belajar universiti dulu. Ni lah kehidupan aku untuk 50 tahun akan dtg (inshaallah kalau di panjangkan umur). Walau pun aku akan bertukar kerjaya atau apa, inilah die reality of life. Aku sedang melaluinya. Dan di sebalik semua rungutan aku bersyukur aku ada suami yang sentiasa membantu aku, mama dan abah yg terus-terusan menasihati aku, keluarga mentua yg sayang aku mcm anak sendiri dan adik beradik yang faham, akak dieorg ni baru nk mula hidup, so tahun ni xde duit raya. kekekeke =D

Lepas aku berkahwin ni, ramai yang kata pada aku, "seronoknya dah berkahwin" , "untunglah ada org teman makan" dan mcm-mcm lagi yang tak dapat aku terjemahkan gurauan, usikan atau sindiran. hahaha. Tapi kepada kawan-kawan aku yg masih single tu, aku jeles dgn korang yg amamt semcmana korang jeles dgn aku. Tapi ketahuilah hidup berumah tangga ni bukan mudah. Aku berani ckp mcmni sbb sedang melaluinya. Nikahlah dgn org yg sempura imannya atau mungkin yg sedang mencari kesempurnaan iman tu. Inshaalah hidup bahagia sbb syaitan ni maha jahat. Bukanlah nk kata suami aku tu sempurna plak. kang ada la tu yg salah paham mengumpat aku bulan pose ni berdosa tau!

Ok, Selamat beramadhan dan beramal ibadah :)




May 24, 2012

Bagi aku..

Bagi aku, komen di instagram dgn ssorg yg kita tahu bahasa inggeris die adalah 'biasa-biasa' dan spm pn berahsia sangat result tak payah la nak komen 'Can i ask, how long that u gonna stay there?'


Ia sangat annoying. Betterlah kau tulis 'brape lm nak stay sn?' less annoy.


Dan aku perasan banyak tipikal komen di instagram pada artis-artis Malaysia, yg asking 'eh, love tht top.Mn u beli?' , 'Gorges shoes. Nak jgkkkk. U beli mn?' , 'skirt tu lawala. Kat mn nk cari?' and sadly artis-artis tu tak pernah nak jawab pn. Boo you. But that kind of question tetap ada kan. Pelik aku.


Bagi aku, bukanlah satu kesalahan pn nak komen artis kesukaan kau tu. Nak support and puji-pujian bagai. Tapi komen pertanyaan yang takkan pernah d layan macam tu tak perlu kut.


Just my 2 cent. Kalau korang tak bersetuju and nak tanya jugak dgn harapan akan di reply lantak koranglah. For me it s shit.


Published with Blogger-droid v2.0.4

May 22, 2012

Buat merka yang putus cinta, putus berkasih

Selama menjadi dewasa, ada beberapa lagu yang tak kira betapa ribu kali aku mendengarnya aku akan rasa hati aku cair. Lagi kalau aku dalam kesedihan bergaduh dengan kekasih, terkecil hati dengan kawan baik, berasa berdosa dengan orang tua dan dilanda kekecewaan yang aku tak pasti kenapa, mendengar lagu-lagu ini boleh buat aku menangis sendiri. 

Lagu Dear God-Avenged Sevenfold. Ramai yang tau lagu ini. bukan sahaja permulaan lagu tu yang meruntun hati aku tapi bila aku lihatkan liriknya yang bermakna terlalu dalam. Ya, lagu ini berjaya mencairkan hati aku tak kira berapa kali aku dengar atau terdengar.

Yang ke dua sebuah lagu gay aku secara tak sengaja terdengar di you-tube. Kerana lagu itu aku terus download filem Brokeback Mountain. Rasanya masa itu aku baru belasan tahun. Aku menonton filem itu tanpa memahami maksudnya. Sekarang ni aku dah pun lupa jalan cerita filem tu. Ape yang aku ingat hanyalah dua orang lelaki yang menunggang kuda bersama dan duduk dalam khemah berdua. Tapi lagu Lovers, I don't have to Love tetap melekat kuat dalam fikiran aku. why? i dunno. Yang pasti aku bukan gay and biseks.

Dan yang terakhir lagu dari Anna Nalick-Wreck of the day. Lagu ni aku terdengar masa aku putus cinta seminggu dengan bakal suami aku sekarang. Aku kira lagu tu buatkan aku jadi kuat untuk melalui hidup tanpa dia. Tapi akhirnya kami balik bersama. Dah nak kawen pun. hahaha

Dan untuk hari ini, aku buat pertama kalinya mendengar lagu Alanis Morissette- That I would be Good. Lagu ni buat semua pasangan kekasih di luar sana yang baru putus cinta. Putus cinta tu sakitkan. Setiap masa kita macam terbayang setiap apa yang kita lalui dengan dia. Setiap saat pun pandang henfon mengharapkan dia mesej kita dan minta maaf dan hubungan akan kembali seperti asal. Tapi, ingatkan.. tiada cinta yang lebih baik dari cinta Allah kepada hambaNya. bunyi mcm klise. boring. Noob. Tapi percayalah. Mungkin pd saat sakit putus cinta ini korang berasa dah tak mampu bertahan. rasa nak mati. tapi saat itulah di mana kita perlu menyerahkan segalanya kpd Allah, kerana Dia lebih tahu. So, dengar lagu di bawah ini and boost up ur mood. okeyh :)
                                                         "That I Would Be Good"

that I would be good even if I did nothing
that I would be good even if I got the thumbs down
that I would be good if I got and stayed sick
that I would be good even if I gained ten pounds

that I would be fine even if I went bankrupt
that I would be good if I lost my hair and my youth
that I would be great if I was no longer queen
that I would be grand if I was not all knowing

that I would be loved even when I numb myself
that I would be good even when I am overwhelmed
that I would be loved even when I was fuming
that I would be good even if I was clingy

that I would be good even if I lost sanity
that I would be good
whether with or without you


Sebelum aku lupa, aku adalah peminat setia untuk lagu-lagu Kangen Band dan Wali Band. Sangat sedap di dengar. Tapi sekarang sedang aku menaip post ini aku sedang mendengarkan Motif Band-Tuhan jagakan dia :)

ps: Tak usahlah berasa Tuhan itu tidak adil. Kerana adil itu kita pun belum tahu maknanya

May 20, 2012

.

Aku sudah mulai menulis, maksud aku berblog sejak dari 2008. Iaitu sejak dari umur aku 20 tahun. Dan pada tahun itu, blog baru mulai nak tumbuh, Paling aku suka baca posting dari Justkhai. Blog dia masa tu tak sama dengan sekarang yang lebih banyak review ala itu ini. Dulu JustKhai banyak berkisarkan tentang pelajar yang bernama khai di Lim kok Wing. Pada masa dia dalam dunia cintanya bersama Nieza. Aku pun sibuk-sibuklah kono nak menjadi seorang blogger yang seperti dia. Bukan shj mengisi hal peribada dalam blog ni, tapi juga berkongsi idea, pemahaman dan pendapat, dan ape-ape je lah ilmu yang berguna. Jujur, pada waktu itu aku berinspirasi dari blog justkhai ni.

Tapi setelah 4tahun, aku sedar yang blog aku ni memang sampah. Penuh dengan lawak-lawak sarkastik aku dan posting-posting sinikal aku terhadap orang-orang tertentu. Siap racist bagai. Pergh! malu! Apa-apa yang aku tak puas hati tapi tak berani nak ckp depan-depan semua aku post di sini. Kisah aku jatuh cinta, putus cinta, bengang dgn lelaki-lelaki yg tinggalkan aku tu semua aku tulis kat sini. memangla perempuan ni takkan boleh lari dari emosi. Tak kisah la rambut kau pendek ke, pakaian kau mcm lelaki ke ape, perempuan memang perempuan keselaluan membuat keputusan bersandarkan emosi tanpa terfikir akhirnya mcmana nanti.

Dan, kerana terlalu malu tahap babi, lagipun aku pun dah nak berumah tangga. Aku malu kalau nanti tiba-tiba ada sanak saudara yang google nama aku dan terjumpa blog aku yang sampah ni jadi aku berkeputusan mendelete semua entri-entri aku yang sebelum ni. Lagipun aku rasa takde ape-ape lagi yang aku nak kenangkan. Tak guna pun. Aku lagi rasa looser kalau baca entri yang lama-lama dulu tu. 

Lepas ni taknak dah posting benda merapu mcm org gila. Hahaha =P

Simpang yg kita pilih


Dari kecil lagi kdg-kdg ibu bapa kita akan tanyer "nak ikut mama abah pergi rumah atok x?" . Dan selalunya aku akan jawab taknak. Perasaan selesa duduk rumah sgt indah walaupun tak buat ape pun. Tapi perasaan sendiri rasa mcm big boss!

Antara pilihan-pilihan besar yang tetap ingat sampai sekrang yg mn aku tafsirkan, sebagai kegagalan aku membuat pilihan yang betul dalam hidup aku. Masa aku tingkatan 1, selepas 2 minggu aku belajar di SMKAK satu surat tawaran ke kemasukan maktab rend sains mara yg mmg aku selalu sebut-sebutkan. Tapi sebab aku dah rasa selesa di smkak, berjaya melepasi minggu orientasi di sana dan dah ada kawan, aku memilih simpang untuk setia di smkak. Yang mana bila skrg, aku tafsirkan pilihan aku adalah pilihan yg salah.

Aku sentiasa ada penyesalan dalam hati. Bila aku keluar rumah tak bertudung, bila mulut aku yg sedap-sedap mencarut berkodi-kodi, bila aku tidak solat berhari-hari dan bila aku rasakan pergaulan aku dah melepasi batas sebagai org islam. Selalunya aku akan terbahak-bahak ketawa sampai satu masa aku diam, pakai earphone dan dengar lagu-lagu yang aku suka sambil hati aku menyesal sebab tak berjaya menjadi org Islam yang sempurna. Aku selalu mohon pd Allah, panjangkan umurku sampai aku kahwin, dan pada masa itu aku akan berubah menjadi seorang Islam yang betul. Berusaha memperbaiki setiap kekurangan. Aku takut mati sebab aku tak tau nak persembahkan apa dekat Tuhan nanti. 

Nah, rasanya Tuhan perkenankan doa aku. Dia pun mahu tengok aku berubah. Dia pun mahu tahu smada aku akan tunaikan janji atau tidak (wlupn Allah sbnrnya sudah tahu sbb dia maha mengetahui). Dari saat aku sedang mengetuk laptop aku ini, aku sebenarnya ada kurang dari 10 hari untuk bersiap-siap menjadi Islam yang aku katakan sempurna itu.

Aku di hujung perjalanan yang di depan aku ada 2 simpang.  Satu simpang, yang menyuruh aku berubah dan menunaikan janji-janji aku. Dan sebelah lagi memaksa aku untuk terus ikut flow. tengok sejauh mn kaki aku ini akan membawa aku yang bermaksud aku sedang tunggu simpang lain pula untuk berubah. Macammana kalau selepas ini dah takde lagi simpang lainnya? lalu aku mati katak. disampahkan.

Aku sedang cuba, tapi cuba saje tak cukup! 


April 18, 2012

True Story Bout Bossy People

This type of bossy people, from my view, is a person full with madness. They always force people to do everything quickly and perfectly. When we arent able to finish the jobs, they will throw the tantrum, like the world will end right away.

I feel very piss of, but still can do nothing. I have to bare for all the temper. Because the man that i handle right now, is the person that i must, should and wajib to give my full respect. And I think that is the end. No taknak, or nanti sekejap or this will lead to more destruction. Everybody around will get involved and become a mess. What a life.

Ya Allah, I know u give me the right man (not the man with the temper above, i mean the other man) The one with full of patient but still lack with something somewhere. I know people cant be as perfect as we want. I know some time i lost my patient and act like a stubborn me lah. But thx God, he stay.

And God, i knew that u always give me sinar and hidayah. I knew because i felt in my heart. i always want to make a 100% changes in my life. I dun want to see u like me now. I will come clean. Give me time, at least untill i get married and have a few children. But God, heard me plss, i will try my very best to be the good ummat Muhammad.
ps : dun get me wrong

February 2, 2012

Respect believer

Aku percaya, mungkin ramai rakan sebaya di luar sana yang masa sekolah gangster ya rabbi. Tolak jauh-jauh hipokrit. Hipokrit tu mcmla najis babi. And bila ada rakan yang kaki bodek kita mengata habis-habis. And i happen to punch one of my schoolmate sbb this bodek term. *im not proud of it.
Betapa gangsternya dekat sekolah dulu. Cuma fikir nak jadi diri sendiri. Dun care what others think. Buat ape ikut suka hati. My mom had been call sbb my actions. Kena rotan.kena jmpe kaunselor. Ludah depan cikgu. Make all my classmate berhadapan dgn teacher bi.argue with him.hilangkan henfon kwn sbb menyampah dgn die.i think on that time she had to pay for being so annoy. Thats picture me before. How out spoken i am.how violence. How rude. How i didnt know what CONSIDERED is. What RESPECT mean. I judge people aroud macamla aku bagus sgt kan..

But once i get older i start to learn. I believe all person have right to be respect even tho they make a mistake. We make a mistake. I make a mistake. I learn to considered others. I learn how to respect their families, friends, relatives and surrounding. I learn how to pull my anger. Not just simply throw my temper.How to treat people nicely. To talk to them if they making mistake. I learn. And i also believe people may respond when their family is being harm. Do whatever you want but plss not including family. Whatever it takes. Blame on everything ive done. But only me. There s nothings matter to my family. They are innocent. And they think im a very good daugther ever. And i believe ur fmily think d same bout u. So, plss be respect. And be considered. You can always make my fb like ur own but my family deserve nothing to be hurt. REMIND.

I write emotionly. Thank you :')
Published with Blogger-droid v1.7.4